De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   30 oktober 2019

Oproepovereenkomsten: wat gaat er veranderen?

blog oproepovereenkomsten

Door: Eline Könemann

Het nieuwe jaar komt steeds dichterbij en dat betekent dat de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking treedt. Met deze wet wil het kabinet vaste contracten aantrekkelijker maken. Als gevolg van de wet veranderen de regels voor oproepkrachten en payrollmedewerkers. In deze blog geef ik u een overzicht van de nieuwe regels.

Wanneer is er sprake van een oproepovereenkomst?

Volgens de WAB spreekt men van een oproepovereenkomst als;

  • de contracturen niet zijn vastgelegd per tijdseenheid van maximaal een maand of;
  • de contracturen niet zijn vastgelegd per tijdseenheid van maximaal een jaar en de spreiding hiervan gelijk is verdeeld over dat jaar;

De oproepkracht heeft geen recht op loon als hij niet heeft gewerkt. Een medewerker met een min/max-contract of een nulurencontract valt ook onder een oproepovereenkomst.

Recht op een vast aantal uren

Een van de grootste wijzigingen betreft de verplichting tot het doen van een aanbod voor een vast aantal uren. De oproepkracht moet binnen een maand na afloop van 12 maanden dit aanbod van u ontvangen. Het aantal uren moet gelijk zijn aan het gemiddelde aantal uren dat de oproepkracht in de voorgaande 12 maanden voor u heeft gewerkt.

Tip!
Om u enige flexibiliteit te bieden, is het mogelijk om te werken met een gemiddelde per periode van 4 weken, per maand of zelfs per jaar. In het laatste geval moet het recht op loon wel gelijkmatig verspreid zijn over het gehele jaar.

U moet het aanbod schriftelijk of digitaal vastleggen. De werknemer heeft een maand bedenktijd en mag het aanbod weigeren. Zolang er nog ruimte is voor een contract voor bepaalde tijd hoeft het geen contract voor onbepaalde tijd te zijn.

Voor iedere oproepkracht die dus op 1 januari 2020 twaalf maanden bij u werkt, geldt dat u voor 1 februari schriftelijk een aanbod moet doen. Voor alle contracten die later zijn afgesloten, dient u goed in de gaten te houden wanneer zij een jaar voor u werken zodat u op tijd een aanbod doet.

Recht op loon

Doet u geen aanbod voor een vast aantal uren, dan heeft de oproepkracht recht op loondoorbetaling voor het vaste aantal uren dat u had moeten aanbieden.

Wijziging oproeptermijn

Naast het verplichte aanbod van vaste uren verandert ook de oproeptermijn. Vanaf 1 januari 2020 moet u een werknemer minimaal 4 dagen van tevoren oproepen. Deze oproep moet schriftelijk of digitaal plaatsvinden. 

Als u de oproepkracht uiteindelijk minder dan vier dagen van tevoren afzegt, behoudt de werknemer zijn recht op loon over de afgesproken tijd. In cao’s kunnen andere afspraken worden gemaakt over de oproeptermijn en kan deze worden verkort tot 1 dag. U dient de werknemer bij iedere oproep voor minimaal 3 uur te betalen.

Financiële gevolgen

Houdt u er ook rekening mee dat er met de WAB lage en hoge ww-premies gaan gelden? Er komt een lage ww-premie (2,94%) voor vaste contracten met een vast aantal uren en een hoge ww-premie (7,94%) voor overige contracten. Oproepkrachten, maar ook werknemers die een vast aantal uren hebben gekregen voor bepaalde tijd, vallen onder de hoge ww-premie. Zo wordt het voor u aantrekkelijker om werknemers een contract voor onbepaalde tijd met een vast aantal uren aan te bieden.

Wilt u meer weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Lees dan de blog van mijn collega Nicola Kraaijeveld over de vijf belangrijkste wijzigingen.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over oproepovereenkomsten? Neem dan vrijblijvend contact op met Eline Könemann.

Eline Könemann

HR Adviseur

Eline Könemann
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Wilt u meer advies over de veranderende oproepovereenkomsten? Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Heeft u de eHerkenning voor het UWV al geregeld?
 Nieuws   28 oktober 2019

Heeft u de eHerkenning voor het UWV al geregeld?

Vanaf 1 november 2019 kunt u als werkgever alleen nog maar via eHerkenning communiceren met het UWV. Voorheen gebruikte u voor de communicatie met het UWV een UWV-account. Maakt u nog geen gebruik van eHerkenning? Zorg dan dat u dit zo snel mogelijk gaat regelen. 

Lezen
Maaltijden op de werkvloer: wat zijn de regels?
 Nieuws   25 oktober 2019

Maaltijden op de werkvloer: wat zijn de regels?

Geeft u als werkgever uw personeel maaltijden tijdens het werk? Dan behoort deze uitgave tot het loon. De Belastingdienst rekent voor een maaltijd de standaardwaarde van €3,35. Dit bedrag mag u naar beneden bijstellen als u kunt aantonen dat de totale kosten van een maaltijd minder zijn.

Lezen
Houd bij het aflossen van uw hypotheek rekening met de peildatum van de vermogensbelasting in box 3.
 Nieuws   21 oktober 2019

Hypotheek aflossen? Houd rekening met de peildatum box 3 heffing!

In de nieuwe belastingplannen wordt de aftrek van de hypotheekrente steeds verder beperkt. Daarnaast lijkt het niet meer rendabel om te sparen. Dit maakt het interessant om uw hypotheek geheel of deels te gaan aflossen. Daarbij moet u wel rekeninghouden met de peildatum van de vermogensbelasting in box 3.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam