De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws  15 februari 2023

Blog: Heeft u uw footprint in beeld?

Auteur: Richard Fennema

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van hun invloed op het milieu en zoeken manieren om hun negatieve impact hierop te verminderen.

Een duurzaam bedrijfsmodel is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot efficiëntie, zoals het verminderen van energie- en waterverbruik en het verminderen van afval. Bedrijven die actief inspelen op deze uitdagingen kunnen zich onderscheiden van de concurrentie. Zo draagt focus op duurzaamheid bij aan een beter werk- en leefklimaat, wat leidt tot een grotere loyaliteit en tevredenheid onder medewerkers.

De verplichting vanuit CSRD
Met ingang van 2025 dienen grote bedrijven te rapporteren over hun duurzaamheid. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht tot duurzaamheidsrapportage. Een bedrijf is groot als het twee opeenvolgende jaren voldoet aan minimaal twee van de drie criteria; 

  • Meer dan 250 werknemers
  • Meer dan € 40 miljoen omzet
  • Meer dan 20 miljoen balanstotaal

Al gelden deze verplichtingen over het algemeen dus niet voor mkb. Toch verandert er ook voor deze groep ondernemers het nodige;

  • De Europese Commissie heeft voorgesteld om ook CSRD-standaarden te ontwikkelen voor het mkb. Het voorstel is nog niet aangenomen, maar de Europese Commissie wil dat het mkb zijn verantwoordelijkheid neemt in de transitie naar een duurzame economie.
  • Vanuit de grote bedrijven aan wie u levert kunt u kritische vragen verwachten. Zij moeten namelijk over hun leveranciers rapporteren. Omdat de druk vanuit grote opdrachtgevers gaat toenemen, is het dus noodzakelijk om de informatie rondom duurzaamheid van uw bedrijf op orde te hebben.

Creëer inzicht en bewustwording
Het mkb zou gelet op voorgaande moeten overwegen hoe ze duurzaamheid kunnen integreren in hun strategie en hoe ze de impact hiervan kunnen meten en rapporteren. Hoe eerder, hoe beter. 

Zo kan de CO2-emissie van uw bedrijf worden onderverdeeld in drie niveaus;

  1. Direct: Directe emissies veroorzaakt door eigen bronnen binnen de organisatie, zoals de uitstoot van eigen voertuigen.
  2. Indirect: Indirecte emissies door het verbruik van ingekochte elektriciteit of warmte.
  3. Indirect: Andere indirecte emissies veroorzaakt door activiteiten van andere organisaties.

De emissie van niveau 3 ligt verder buiten de organisatie, waardoor het uitdagender is deze in kaart te brengen. Het is voor u echter goed mogelijk om de emissies van niveau 1 en 2 te berekenen en te vertalen naar indicatoren, zoals de uitstoot per vierkante meter van uw gebouwen, per euro omzet en/of per FTE. Dit creëert inzicht en bewustwording.

Als adviseur willen wij graag met u meedenken bij het integreren van duurzaamheid in uw businessmodel.

Vragen?

Heeft u vragen over dit blog? Neem dan vrijblijvend contact op met Richard Fennema.

Richard Fennema

Relatiebeheerder

Contact opnemen
Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Nieuws 20 maart 2023

Subsidie CO2-besparing meer gericht op mkb

De subsidie op investeringen gericht op besparing van CO2, de Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI), is dit jaar meer gericht op het mkb. Ook is er drie keer zoveel subsidie beschikbaar dan vorig jaar, waardoor het budget dit jaar uitkomt op € 138 miljoen.

Lezen
Nieuws 14 maart 2023

Kijk berekening (jeugd-)LIV en LKV 2022 goed na

Uiterlijk 14 maart 2023 stuurt het UWV de voorlopige berekening van tegemoetkomingen volgens de Wtl voor 2022. Dit betreft LIV, jeugd-LIV en LKV. Kijk deze berekeningen goed na. Verbeteringen zijn namelijk nog mogelijk tot en met 1 mei 2023.

Lezen
Nieuws 13 maart 2023

Voorkom belastingrente met btw-suppletie

Ga nog deze maand na of u over 2022 nog btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Als u deze btw namelijk vóór 1 april 2023 met een suppletie aangeeft bij de Belastingdienst, berekent de Belastingdienst geen rente.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden