De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   12 december 2019

Vrije ruimte over in de WKR? Geef uw personeel een belastingvrije bonus!

belastingvrije bonus

Door: Joanita Bergshoeff

Het einde van het jaar komt steeds sneller dichterbij en dat betekent het vieren van de feestdagen. Naast de welbekende kerstpakketten kunt u uw personeel ook een bonus aanbieden. Deze bonus is belastingvrij als u nog vrije ruimte over heeft en zich aan de regels van de werkkostenregeling (WKR) houdt. In deze blog vertel ik u meer over deze spelregels.

Werkkostenregeling en vrije ruimte

De werkkostenregeling (WKR) biedt u als werkgever de mogelijkheid om zaken belastingvrij aan uw personeel te vergoeden of te verstrekken. Bekende voorbeelden zijn de kerstpakketten of een personeelsuitje.

Dit jaar (2019) kent de werkkostenregeling een vrije ruimte van 1,2% van de loonsom. Als de vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel onder dit bedrag blijven, dan zijn ze belastingvrij en hoeft u als werkgever ook geen belasting te betalen.

Eindheffing van 80%

Als u met de vergoedingen en de verstrekkingen wel boven de vrije ruimte van 1,2% komt, dan moet u als werkgever 80% belasting betalen over het meerdere. Deze belasting heet eindheffing en betaald u via de loonaangifte. Voor uw personeel blijft de vergoeding of verstrekking belastingvrij.

Gebruikelijkheidscriterium

Een vergoeding of verstrekking valt onder de werkkostenregeling als het voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium. Volgens dit criterium mag de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is.

Let op!
Een bonus van bijvoorbeeld €1 miljoen kunt u dus niet onderbrengen in de werkkostenregeling.

Doelmatigheidsgrens

Er is een doelmatigheidsgrens ingesteld van €2.400 per werknemer per jaar. Tot dit bedrag gaat de Belastingdienst ervan uit dat een vergoeding of verstrekking voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium. In principe hoeft u in dit geval dus geen naheffingen te verwachten.

Benut de vrije ruimte!

Heeft u dit jaar nog vrije ruimte over binnen de werkkostenregeling? Dan kunt u deze ruimte gebruiken voor een personeelsuitje of een belastingvrije bonus. Dit mag ook een bonus voor de dga zijn. Als u onder de genoemde grens van €2.400 blijft, dan is de bonus fiscaal aanvaardbaar.

Meer vrije ruimte in 2020

Volgend jaar gaat de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling naar 1,7% over de eerste € 400.000 van de loonsom. Over het meerdere van uw loonsom blijft de vrije ruimte 1,2%. Dit betekent dat een bedrijf maximaal € 2.000 aan extra ruimte krijgt.

Voorbeeld

De loonsom is € 1.000.000. De vrije ruimte bedraagt nu 1,2%, ofwel € 12.000. Vanaf volgend jaar bedraagt de vrije ruimte 1,7% over de eerste € 400.000 van de loonsom, ofwel € 6.800. Over het meerdere van € 600.000 blijft de vrije ruimte 1,2%, ofwel € 7.200. In totaal gaat de vrije ruimte dus € 6.800 + € 7.200 = € 14.000 bedragen, ofwel € 2.000 meer dan nu.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over bonussen of de WKR? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadviseur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij de benutting van de vrije ruimte van de werkkostenregeling? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Vanaf 2020 krijgen zzp-ers en houders van een btw-nummer in privé een nieuw btw-nummer
 Nieuws   4 december 2019

Per 2020 nieuw btw-nummer voor zzp’ers en houders van een btw-nummer in privé

Heeft u een eenmanszaak of een btw-nummer in privé? Dan krijgt u per 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. In december ontvangt u hierover een brief van de Belastingdienst. In deze brief staat het nieuwe btw-nummer vermeld. 

Lezen
8 tips om ziekteverzuim te verlagen
 Blog   27 november 2019

8 tips om ziekteverzuim te verlagen

De winter staat alweer voor de deur. De tijd waarin verzuimkosten bij veel bedrijven stijgen. Ziekteverzuim kan uw bedrijf veel geld kosten. Zo kost een zieke werknemer gemiddeld anderhalf tot twee keer zijn salaris (gemiddeld 250 euro per dag) . In deze blog geeft Nicola u 8 tips om ziekteverzuim te verlagen. 

Lezen
concernregeling werkkostenregeling 2020
 Nieuws   15 november 2019

Concernregeling werkkostenregeling 2020

U kunt de concernregeling toepassen als u meerdere bv’s heeft en de werkkostenregeling gebruikt. Vanaf 2020 wijzigen de regels voor de werkkostenregeling en dit is nadelig voor concerns. Let daarom vanaf volgend jaar goed op bij het toepassen van de concernregeling.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam