25 april 2024
 Blog | Belastingrente verhoogt tot 7,5% en 10%! 
Actueel
Foto met hoekje   BLOG (16)

Bron: SRA / VNACC 

De belastingrente is sinds 2024 substantieel verhoogd. U betaalt maar liefst 10% belastingrente als de fiscus een aanslag vennootschapsbelasting oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar waarop de aanslag betrekking heeft. Voor de overige belastingen, zoals inkomstenbelasting, bedraagt het percentage belastingrente per 01-01-2024 7,5%

Door deze verhoging kan de belastingrente flink oplopen als blijkt dat u te weinig belasting betaald heeft. U bent geen belastingrente verschuldigd als de aangifte inkomstenbelasting 2023 vóór 1 mei 2024 is ingediend of de aangifte vennootschapsbelasting 2023 vóór 1 juni 2024. Tevens kan belastingrente worden voorkomen door vóór 1 mei 2024 de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023 of vennootschapsbelasting 2023 te verhogen.

Wijkt het bedrag dat u naar verwachting verschuldigd bent af van de reeds opgelegde voorlopige aanslagen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw relatiebeheerder.

Belastingrente 

Er wordt belastingrente in rekening gebracht als de Belastingdienst uw aanslag niet op tijd kan vaststellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u te laat aangifte heeft gedaan of als uw aangifte lager was dan de uiteindelijke aanslag. Anderzijds vergoedt de Belastingdienst belastingrente als de fiscus bijvoorbeeld zonder reden te lang doet over het opleggen van uw belastingaanslag. 

Verhoging

De nieuwe percentages betekenen een verhoging voor de vennootschapsbelasting van 2%-punt en voor de overige belastingen met 1,5%-punt. De percentages gelden zowel voor te betalen belastingrente als voor te ontvangen belastingrente.

Toeslagen 

Voor toeslagen geldt een apart percentage van 4%. Ook dit percentage geldt vanaf 01-01-2024 zowel voor te ontvangen als voor te betalen belastingrente. 

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Petra van Wijk

Belastingadviseur 

Deel dit bericht

Wellicht vindt u dit ook interessant

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden