De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   27 maart

Bedrijfswaardering: hoe krijgt u meer voor uw bedrijf?

Bedrijfswaardering: Hoe krijgt u meer voor uw bedrijf?

Door: Harm van Heusden MSc RA RB RV

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat de risicovoet van uw onderneming een belangrijke factor speelt bij de waardering. In deze blog leg ik verder uit hoe u het risico van uw onderneming (de vermogenskosten) omlaag kunt brengen.

De vermogenskostenvoet

De kosten om externe financiering aan te trekken, hetzij eigen vermogen of vreemd vermogen, wordt gedefinieerd als de ‘vermogenskostenvoet’ van een onderneming. De vermogenskosten zijn de gewogen gemiddelde kosten van de externe financiering uitgedrukt in een percentage en ook wel de risicovoet genoemd.

Gewoonlijk is men bereid om te investeren (=eigen vermogen) in een Nederlandse MKB-onderneming indien er een rendement behaald kan worden vanaf 15% of meer. Voor een kleine onderneming of startup is dit al snel 25% of meer, en voor een wat grotere en degelijke onderneming soms ook minder dan 15%.

Het rendement wat men eist hangt samen met het risico dat men toedicht aan die specifieke onderneming. Ofwel des meer rendement bij een hoger risico en vice versa…..

Indien een onderneming gewaardeerd dient te worden in het licht van verkoop, dan is deze vermogenskostenvoet van toonaangevend belang voor de waarde. Des te lager het risico des te hoger de waarde.

Factoren die van invloed zijn op de vermogenskostenvoet

Naast een aantal algemene en niet te beïnvloeden gegevens (bijvoorbeeld de marktrente op dit moment) is de vermogenskostenvoet voor een MKB onderneming onder andere afhankelijk van:

  • Afhankelijkheid van de directeur groot aandeelhouder /het management;
  • Afhankelijkheid van leveranciers;
  • Afhankelijkheid van afnemers;
  • Invloed van conjunctuur;
  • Afhankelijkheid van politiek/overheidsmaatregelen;
  • Risico vanwege éénzijdige activiteiten;

Als u ervoor zorgt dat deze factoren beperkt of niet van invloed zijn, dan zal het risico van uw onderneming drastisch dalen. De verkoopopbrengst maar de ook de kans op verkoop zal dan aanzienlijk hoger zijn.

Voorbeelden

Hoe dan? Nu kan deze vraag niet voor alle factoren in één antwoord worden gegeven, maar ik zal er enkele voorbeelden voor u uitpikken, te weten:

  • Afhankelijkheid van afnemers; stel u heeft 2 grote afnemers waar u 65% van uw omzet behaald. Op zich goede afnemers en voor u wel zo makkelijk. U hoeft ten slotte maar 2 partijen tevreden te stellen. Uw afhankelijkheid van deze afnemers is echter vrij groot. Bij gelijktijdig wegvallen van de cliënten zal uw onderneming waarschijnlijk geen bestaansrecht meer hebben. Daarom kunt u beter proberen de afhankelijkheid te verlagen, dit kan door nieuwe cliënten te zoeken maar ook door de afzet aan deze afnemers te beperken. Lastige beslissingen maar essentieel voor het risico van uw onderneming.
  • Afhankelijkheid van de directeur eigenaar; meestal bent u zelf de spin in het web /de duizendpoot en vaak onmisbaar. Heel goed van u en wel zo efficiënt, echter ten aanzien van het risico van uw onderneming niet zo best. U bent nagenoeg niet aantrekkelijk om overgenomen te worden of u moet bereid zijn nog enkele jaren voor de koper te werken. Lijkt interessant maar dit is het vaak niet. In dit geval doet u er wellicht beter aan om te investeren in management en uw onderneming meer onafhankelijk te maken van uzelf. Uiteraard brengt dit kosten met zich mee, maar zal ook uw bedrijf kunnen laten groeien en daarnaast bent u nu wel opeens veel aantrekkelijk voor een mogelijke koper en is deze ook zeker bereid meer te betalen voor de onderneming. Ofwel, u verdient uw investering vaak ruimschoots terug.

Begin op tijd met het 'verkoopklaar' maken van uw bedrijf!

Zoals u ziet enkele voorbeelden van het verlagen van het risico van uw onderneming. Zeker niet heel gemakkelijk maar ook niet onmogelijk. Wel dient u rekening te houden met een termijn van enkele jaren, voordat u dit goed geregeld heeft. Begin daarom op tijd met het ‘verkoopklaar’ maken van uw bedrijf. U verdient dit zeker terug!

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over bedrijfswaardering? Neem dan vrijblijvend contact op met Harm van Heusden.

Harm van Heusden

Vennoot

Harm van Heusden
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Harm van Heusden of bezoek onze pagina over bedrijfsoverdracht- en waardering.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Als werkgever kunt u eigenrisicodrager zijn. Maar wat houdt dit nu precies in en wat zijn de voor- én nadelen?
 Blog   14 maart

Wel of geen eigenrisicodragerschap?

Als werkgever kunt u eigenrisicodrager zijn. Als eigenrisicodrager betaalt u zelf de WGA- en ZW-uitkering voor uw (ex-)werknemers die daar bij ziekte en arbeidsongeschiktheid recht op hebben. Maar wat houdt dit nu precies in en wat zijn de voor- én nadelen? 

Lezen
Afgelopen maandag 4 maart heeft de staatssecretaris van Financiën meer informatie gegeven over het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’. Wij informeren u alvast.
 Nieuws   11 maart

Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Afgelopen maandag 4 maart heeft de staatssecretaris van Financiën meer informatie gegeven over het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’. Het conceptwetsvoorstel is tot 1 april 2019 onderhevig aan internetconsultatie. Toch informeren wij u alvast.

Lezen
Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Benut u de werkkostenregeling optimaal?
 Nieuws   21 februari

Benut u de werkkostenregeling optimaal?

Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Deze regeling kan op verschillende manieren worden gebruikt. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam