De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   23 januari

Bedrijfswaardering en risicovoet

Door: Harm van Heusden MSc RA RB RV

Risicovoet

Naast de prognoses inzake kasstromen is de risicovoet van de onderneming de belangrijkste rekenfactor voor de waarde van uw onderneming. In deze blog vertel ik u waarom het belangrijk is om deze factor zo laag mogelijk te krijgen.

Risico fluctueert tussen nihil (0%) en maximaal (100%). Beiden komen, naar u zult begrijpen nauwelijks voor. Wel bestaat er iets als een risicovrije rentevoet. Deze wordt in het algemeen gelijkgesteld aan langlopende obligatieleningen van een zeer betrouwbaar land (zoals Nederland met triple A status). Momenteel, met de extreem lage rentes tendeert deze rente ook richting 0%. Er zijn zelfs situaties bekend waarbij obligatieleningen met een negatieve rente zijn uitgegeven (en ook volgestort).

Risicovrij

Welnu, wat is precies risico? En hoe moet ik risico prijzen? Stel u stort uw geld op een spaarrekening van één van de systeembanken (Rabobank, ING of ABN Amro). U krijgt daarvoor een zeer bescheiden rente, van ca. 0,5%. U neemt blijkbaar genoegen met een rendement dat lager is dan de gemiddelde inflatie van 2% en dus gaat u ervan uit dat deze belegging zonder risico is. Ten slotte is geen rendement gelijk aan geen risico. N.B. Dit is overigens maar de vraag, aangezien een gemiddelde bank slechts een solvabiliteit heeft van 10%.

Startup

Nu stort u uw geld niet op een spaarrekening, maar u investeert in de buurman die een nieuwe onderneming is gestart met een gezondheidsapp, die mensen helpt om af te vallen. De onderneming is net gestart en draait derhalve nog verlies. Uw buurman heeft geld nodig, de bank wil dit niet financieren en daarom vraagt hij investeerders in zijn familie en aan u om startkapitaal en groeikapitaal. Welk rendement vindt u hier passend? De risico’s zijn zonder meer hoog en de kans bestaat dat u uw geld nooit meer terugkrijgt. Meestal wordt er dan een aandeel in het bedrijf aangeboden, zodat u bij groei en winstgevendheid een enorm rendement kunt behalen van zelfs veel meer dan 100%. Dit als tegenhanger voor het feit dat u uw geld ook zomaar kwijt kunt zijn (-100%).

MKB

Voor een gemiddelde MKB onderneming ligt het allemaal iets genuanceerder. De risico’s zijn zeker niet minimaal, maar ook zeker niet ‘over the top’. Immers, de onderneming bestaat vaak al heel lang, heeft een betrouwbaar en uniek product of dienst, er zijn vaste afnemers, de reputatie is goed en het management is op orde. Wat is nu het risico van een dergelijke onderneming? Een vuistregel voor het MKB is dat de risicovoet meestal ligt tussen de 12,5% en 22,5%, waarbij geldt dat een onderneming van enige omvang (stel >5 miljoen omzet) meestal onder de 20% zit en een onderneming met minder dan 100 miljoen omzet niet onder 12,5% zal komen. Het gros van MKB Nederland zal meer tussen de 15% en de 20% liggen. Overigens is dit altijd een discutabele inschatting en zijn er geen wetenschappelijke methodes om dit uit te rekenen. Het is toch veelal gebaseerd op het gevoel en de expertise van de waarderingsdeskundige en van vele softe factoren afhankelijk.

Gevolgen

En wat houdt deze risicovoet nu uiteindelijk in? Deze risicovoet is voor de waardering essentieel. Stel we hebben de vrije kasstroom van de onderneming voor de komende jaren in kaart gebracht en deze hebben we vastgesteld op 100.000 per jaar. Bij een rentevoet van 20% en zonder verdere correcties zal de waarde van uw onderneming 389.000 zijn. Bij een rentevoet van 15% is dit 525.000. En bij een rentevoet van 25% is dit 315.000. N.B. Een verschil van maximaal 210.000 voor hetzelfde bedrijf! Het is dus van het grootste belang om de risicovoet van uw onderneming zo laag mogelijk te krijgen. Hoe? Hierover vertel ik u meer in mijn volgende blog.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over bedrijfswaardering? Neem dan vrijblijvend contact op met Harm van Heusden.

Harm van Heusden

Vennoot

Harm van Heusden
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Harm van Heusden of bezoek eens onze pagina over bedrijfsoverdracht- en waardering.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Wilt u in 2019 uw kind of kleinkind een extraatje geven? Ook in het nieuwe jaar kunt u weer profiteren van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting.
 Nieuws   10 januari

Belastingvrij schenken in 2019

Wilt u in 2019 uw kind of kleinkind een extraatje geven? Ook in het nieuwe jaar kunt u weer profiteren van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting. Voor 2019 zijn de belastingvrije bedragen verhoogd.

Lezen
 Blog   18 december 2018

Bedrijfsopvolging deel 2

Bij bedrijfsopvolging komt meer kijken dan u denkt. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, zet Eveline in haar blogs de belangrijkste zaken op een rij. Deze keer geeft zij aandacht aan de inkomstenbelasting.

Lezen
 Blog   13 november 2018

Bedrijfswaardering deel 1

Bedrijfswaardering is een ingewikkeld proces waarbij de belangen groot zijn. In deze blog besteedt Harm aandacht aan het belang van balansmanagement bij bedrijfswaardering. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam