De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   13 november 2018

Bedrijfswaardering en balansmanagement

Door: Harm van Heusden MSc RA RB RV

DCF Methode

In deze blog bespreek ik het toepassen van de bedrijfsopvolgingsregeling binnen de inkomstenbelasting. Deze regeling geldt voor ondernemers met een aanmerkelijk belang. Iemand die meer dan 5% van de aandelen van een vennootschap heeft, is een aanmerkelijkbelanghouder. Bij bedrijfswaardering worden meestal kasstromen (dus niet de winst) als basis genomen (de ‘DCF-methode’) . Deze worden vervolgens tegen de risicovoet van de betreffende onderneming ‘contant’ gemaakt. Dat wil zeggen dat een Euro vandaag meer waard is dan een Euro over 5 jaar. Bij een risicovoet van 20% betaal je feitelijk 5x de verwachte kasstroom (zonder rekening te houden met de tijdwaarde van geld). Dit wordt ook weleens uitgedrukt in een zogenaamde ‘Multiple’ van bijvoorbeeld 5x EBIT. Vervolgens tel je daar de overtollige liquiditeiten bij op en je trekt de rentedragende schulden er vanaf. Beetje simplistisch weergegeven maar dit is wel de kern.

Werkkapitaal

Dus je zou denken dat het sneller incasseren van debiteuren en later betalen van crediteuren dus een hoger (overtollig?) banksaldo leidt tot een hogere verkoopprijs? Nee, zo simpel is het niet. Bij waardering wordt ook gekeken naar het genormaliseerd werkkapitaal. Het ‘werkkapitaal’ wordt omschreven als vlottende activa (voorraden, debiteuren en liquide middelen) minus de vlotttende passiva (crediteuren en kortlopende schulden) de kortlopende schulden minus de kortlopende vorderingen Als blijkt dat dit sterk afwijkt ten opzichte van de gemiddelde /normale stand dan wordt ook hiervoor een correctie gemaakt. Het gemiddelde werkkapitaal wordt meestal berekend aan de hand van historische cijfers en dan het liefst in perioden van een maand. Het bedrag op eind december wil namelijk niets zeggen over het bedrag in de zomer (bijvoorbeeld lagere debiteuren).

Balansmanagement

Is optimalisering van de balans dan geen goed idee? Jawel, zeker wel. In ieder geval leidt balansoptimalisatie tot een betere kaspositie van de onderneming. Als je debiteuren eerder gaat innen heb je minder financiering nodig. Als je in staat bent om je voorraden permanent terug te brengen tot een lager niveau (bijvoorbeeld omdat je met je leverancier/fabrikant duidelijke afspraken maakt) dan heb je ook een permanent lager werkkapitaal en dat vertaalt zich automatisch in een hoger banksaldo. Uiteindelijk leidt dit ook tot een hogere bedrijfswaardering.

De oplettende lezer zal dan denken; ‘en wat nu als ik crediteuren eerder ga betalen?' Dit behoort ook tot balansmanagement toch? Ja en nee; crediteuren dien je te betalen conform de betaalvoorwaarden van de opdrachtgever alsmede hetgeen gebruikelijk is in de branche. Mocht je eerder willen betalen dan is het gebruikelijk om een betalingskorting te bedingen. Deze betalingskorting leidt tot meer winst en een hogere winst leidt tot een hogere bedrijfswaardering. Uiteraard leidt een lager crediteurensaldo tot een hoger werkkapitaal en dus een lagere bedrijfswaardering. Maar dit laatste weegt vaak niet op tegen de verhoging van de winst.

In volgende blogs behandel ik:

  • De risicovoet van een onderneming
  • De financierbaarheid van een bedrijfsovername
  • Bedrijfswaardering in de praktijk

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over bedrijfswaardering? Neem dan vrijblijvend contact op met Harm van Heusden.

Harm van Heusden

Vennoot

Harm van Heusden
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Harm van Heusden of bezoek eens onze pagina over bedrijfsoverdracht en -waardering.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Blog   31 oktober 2018

Bedrijfsopvolging deel 1

Als ondernemer kunt u er op een zeker moment mee te maken krijgen: bedrijfsopvolging. Dit moment komt soms eerder dan verwacht. Er zijn twee belangrijke eisen waaraan u moet voldoen. Eveline bespreekt deze eisen in haar blog.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam