De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   18 december

Bedrijfsopvolging: vergeet de inkomstenbelasting niet!

Door: mr. Eveline van der Wel MFP RB

Bij bedrijfsopvolging komt meer kijken dan u denkt. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, zet ik in mijn blogs de belangrijkste zaken op een rij. Deze keer besteed ik aandacht aan de inkomstenbelasting.

Wanneer de aandelen van een vennootschap worden overgedragen, dan moet de persoon die de aandelen overdraagt daarover belasting betalen. Het gaat hier om de aanmerkelijkbelangheffing van 25% (percentage 2018). Ook wel bekend als de box 2 heffing.

Deze heffing kan op twee manieren worden voorkomen. Enerzijds door de bedrijfsopvolgingsregeling binnen de Successiewet 1956 toe te passen, deze regeling ziet op de schenk- en erfbelasting. Meer informatie hierover vindt u in mijn vorige blog. Anderzijds door de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten binnen de Wet inkomstenbelasting 2001 toe te passen. 

In deze blog bespreek ik het toepassen van de bedrijfsopvolgingsregeling binnen de inkomstenbelasting. Deze regeling geldt voor ondernemers met een aanmerkelijk belang. Iemand die meer dan 5% van de aandelen van een vennootschap heeft, is een aanmerkelijkbelanghouder.

Berekening aanmerkelijkbelangheffing

Bij een overdracht (verkoop of schenking) van aandelen betaalt de aanmerkelijkbelanghouder 25% aanmerkelijkbelangheffing. Deze heffing wordt berekend over het verschil tussen de waarde van de aandelen in het economisch verkeer en de verkrijgingsprijs van de aandelen. Dit bedrag noemen we ook wel het vervreemdingsvoordeel. De verkrijgingsprijs is het bedrag waarvoor u de aandelen heeft gekocht of het bij de oprichting van een nieuwe vennootschap gestorte kapitaal. Mijn collega Harm van Heusden geeft in zijn blogs uitleg over de manier waarop de waarde van aandelen in het economisch verkeer kan worden berekend. Lees hier zijn blog over bedrijfswaardering en balansmanagement.

Voorkom aanmerkelijkbelangheffing

Hoe kunt u de aanmerkelijkbelangheffing voorkomen? Door de bedrijfsopvolgingsregeling binnen de inkomstenbelasting toe te passen. Deze regeling zorgt ervoor dat de belastingheffing over het vervreemdingsvoordeel wordt doorgeschoven naar de verkrijger van het aanmerkelijk belang. Indien u uw onderneming schenkt aan de bedrijfsopvolger, wordt de heffing naar hem of haar doorgeschoven.

Het lijkt eenvoudig om deze regels toe te passen, maar dat is het niet. De bovenstaande uitwerking is een vereenvoudigde weergave van de regelgeving. Om de regels toe te passen, moet u met meer vereisten rekening houden. Denk bijvoorbeeld aan de dienstbetrekkingseis. In mijn volgende blog zal ik deze eisen verder uitleggen.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over bedrijfsopvolging? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Eveline van der Wel of bezoek eens onze pagina over belastingadvies.

Deel dit nieuwsbericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Hoeveel bedraagt in 2019 de bijtelling voor mijn auto?
 Nieuws   14 december

Nieuwsbrief december

In de nieuwsbrief van december leest u het laatste nieuws over de bijtelling voor de auto, de Brexit, zakelijk schenken, Mijn Belastingdienst Zakelijk en de belastingvrije vrijwilligersvergoeding. 

Lezen
Met trots presenteren wij u onze nieuwe website en vernieuwde huisstijl.
 Nieuws   12 december

Introductie nieuwe website en huisstijl

Vanaf vandaag presenteren wij met trots onze nieuwe website evenals de vernieuwde huisstijl. Onze uitingen hebben een nieuwe vormgeving en we hanteren een nieuwe slogan. 

Lezen
hero-kantoor-30
 Blog   6 december

Schaarste aan personeel

Wij hebben een baan voor jou! Kom bij ons werken! Ontdek je nieuwe baan! Deze kreten sieren het internet als je alleen al het woord vacatures intypt op Google. In zijn blog gaat Kees in op situatie op de arbeidsmarkt. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

Aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam