De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   19 februari

Bedrijfsopvolging: en dan is er ook nog de dienstbetrekkingseis.

Door: mr. Eveline van der Wel MFP RB

Vandaag het laatste onderdeel van mijn blogs over bedrijfsopvolging. In mijn eerdere blogs schreef ik over de bedrijfsopvolgingsregeling binnen de Successiewet 1956 (de schenk- en erfbelasting) en de Wet inkomstenbelasting 2001 (aanmerkelijkbelangheffing). Deze keer besteed ik aandacht aan de dienstbetrekkingseis. 

Dienstbetrekkingseis

De verkrijger (degene die de onderneming geschonken krijgt) dient gedurende de 36 maanden voorafgaand aan het tijdstip waarop de bedrijfsopvolging (notarieel) wordt gefaciliteerd, in dienstbetrekking werkzaam te zijn bij de onderneming die wordt geschonken. Dit is de dienstbetrekkingseis.

Voorwaarden

Een voorwaarde voor het toepassen van de bedrijfsopvolgingsregeling is dat de verkrijger van de onderneming in dienstbetrekking werkzaam is bij de onderneming waarvan de aandelen worden geschonken. Aan de uitvoering van het dienstverband worden geen nadere eisen gesteld. De dienstbetrekking dient echter wel realistisch te zijn en geen schijn-dienstbetrekking. Er zijn echter geen eisen gesteld aan het aantal uren dat de verkrijger werkzaam is voor de onderneming om een realistische dienstbetrekking te hebben.

Wel zijn in diverse besluiten van de Staatssecretaris van Financiën nadere uitwerkingen hierover opgenomen. Een recent voorbeeld is dat wanneer het dienstverband gedurende de 36 maanden is afgebroken wegens bijzondere omstandigheden (bijvoorbeeld door een sabbatical). Dan kan er een bevestiging worden gevraagd bij de Belastingdienst dat er toch aan de termijn is voldaan. Ook worden er in een uitvoeringsregeling goedkeuringen beschreven voor situaties die buiten de macht van de verkrijger liggen, waardoor hij of zij niet heeft kunnen voldoen aan de 36 maanden termijn. Hierbij kan gedacht worden aan ziekte van de verkrijger. 

Het komt vaak voor dat de verkrijger in dienst is van de werkmaatschappij en de aandelen van de holding worden geschonken. In de wetgeving is een goedkeuring opgenomen voor deze situatie. Aan de dienstbetrekkingseis wordt dan geacht wel te zijn voldaan.

Belang

Door te voldoen aan de dienstbetrekkingseis staat de mogelijkheid open om een onderneming zo fiscaal optimaal mogelijk over te dragen aan uw opvolger. Denk hierbij aan het benutten van de vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. In mijn eerdere blogs heb ik dit belang nader uiteengezet.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over bedrijfsopvolging? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Eveline van der Wel of bezoek eens onze pagina over bedrijfsoverdracht- en waardering.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Blog   7 februari

Druk, druk, druk, maar levert dat ook winst op?

Is uw agenda constant volgepland? Ervaart u drukte en heeft u vaak tijd tekort? Vaak worden deze vragen bevestigend beantwoord. De drukte valt te verklaren door de omzetgroei in het Nederlandse MKB. Kees geeft in zijn blog aan waarom drukte niet altijd zorgt voor meer winst. 

Lezen
Op welke manieren kunt u uw kind financieel bijstaan in 2019? Lees het hier!
 Nieuws   31 januari

Financieel bijstaan van uw kind in 2019

Als ouder wilt u altijd het beste voor uw kind. Met raad en daad probeert u hem of haar voor te bereiden op de toekomst. In sommige gevallen hoort daar ook een financiële bijdrage bij. Zoals voor studiekosten of huur.

Lezen
 Blog   23 januari

Bedrijfswaardering deel 2

Naast de prognoses inzake kasstromen is de risicovoet van de onderneming de belangrijkste rekenfactor voor de waarde van uw onderneming. In deze blog vertelt Harm u waarom het belangrijk is om deze zo laag mogelijk te krijgen.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam