De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   31 oktober 2018

Bedrijfsopvolging: met welke eisen dient u rekening te houden?

Door: mr. Eveline van der Wel MFP RB  

Als ondernemer kunt u er op een zeker moment mee te maken krijgen: bedrijfsopvolging. Het liefste kiest u zelf het moment waarop u uw onderneming wilt overdragen. Maar soms zorgt een onverwachte situatie ervoor dat u niet langer het bedrijf kunt aansturen. Bedrijfsopvolging is een complexe situatie, waarbij u rekening dient te houden met diverse zaken. In deze blog vertel ik u meer over twee belangrijke eisen waaraan u behoort te voldoen om de fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteit toe te kunnen passen.

In Nederland is de bedrijfsopvolgingsregeling o.a. vastgelegd in de Successiewet 1956. Hierin staat dat ondernemers tot ruim €1.070.000 van hun ondernemingsvermogen belastingvrij kunnen schenken of laten vererven. Daarbij dienen ondernemers wel te voldoen aan twee belangrijke (niet-limitatieve) eisen: de bezitseis en de voorzettingseis.

Bezitseis

Deze eis geldt voor de ondernemer die zijn ondernemingsvermogen gaat overdragen. Als de ondernemer zijn vermogen wilt schenken, dan dient hij minimaal 5 jaar gerechtigd te zijn geweest tot het ondernemingsvermogen. Deze termijn wordt verkort naar 1 jaar bij het overlijden van de ondernemer. Dan behoeft hij maar één jaar gerechtigd te zijn geweest tot het ondernemingsvermogen. Als er aan de bezitseis is voldaan, kan de bedrijfsopvolgingsfaciliteit worden toegepast. De voortzetter dient dan wel de voortzettingseis in acht te nemen.

Voorzettingseis

De bedrijfsopvolgingsfaciliteit heeft tot doel de continuïteit van een onderneming te waarborgen en enkel de faciliteit van toepassing te laten zijn bij reële bedrijfsopvolgingen. De onderneming dient te kunnen blijven voortbestaan. Dit is de reden dat voorzettingseis is ingevoerd. Als de voorzetter de onderneming gedurende vijf jaar voortzet, dan blijft de schenking of vererving vrij van belasting. Als de onderneming binnen vijf jaar wordt gestaakt of verkocht, dan moet er alsnog belasting worden betaald.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over bedrijfsopvolging? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Eveline van der Wel of bezoek eens onze pagina over belastingadvies.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Blog   13 november 2018

Bedrijfswaardering deel 1

Bedrijfswaardering is een ingewikkeld proces waarbij de belangen groot zijn. In deze blog besteedt Harm aandacht aan het belang van balansmanagement bij bedrijfswaardering. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam