De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.
Nieuws
 Blog   27 februari

Arbeidsmarktwet: de nieuwste ontwikkelingen op een rij

Het is een tijdje onrustig geweest rondom de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Als deze het voorstel goedgekeurd, gaan de maatregelen in per 1 januari 2020 en dat is sneller dan u denkt.

Door: Joanita Bergshoeff

Het is een tijdje onrustig geweest rondom de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).Inmiddels is het wetsvoorstel goedgekeurd door de Tweede Kamer. Toch gaat niet alles door. De voorgestelde proeftijdregels zijn van de baan. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Als deze het voorstel goedgekeurd, gaan de maatregelen in per 1 januari 2020 en dat is sneller dan u denkt.

Proeftijd van vijf maanden gaat niet door

De meerderheid van de Tweede Kamer wilde geen proeftijd van maximaal vijf maanden bij contracten voor onbepaalde tijd. Enerzijds zorgt de regeling voor tijdelijk werk. Anderzijds raken medewerkers in een onzekere positie. Daarom is deze maatregel afgewezen. Ook het voorstel voor de proeftijd van drie maanden bij bepaalde tijd contracten van twee jaar of langer gaat niet door.

Wat gaat er wel door?

De volgende punten uit het wetsvoorstel gaan wel door:

  1. Als werkgever hoeft u een werknemer pas na drie jaar of na drie tijdelijke contracten in vaste dienst te nemen. De zogenaamde ketenregeling bedraagt op dit moment nog twee jaar, met maximaal drie bepaalde tijd contracten.

  2. Een werknemer heeft voortaan vanaf het begin van zijn dienstverband recht op een transitievergoeding. Hier staat tegenover dat werknemers niet langer recht hebben op een hogere opbouw als ze langer dan tien jaar in dienst zijn.

  3. Als werkgever kunt u ontslaggronden, die opzichzelfstaand niet doorslaggevend zijn, samenvoegen (cumulatiegrond) om zo de rechter afdoende onderbouwing te geven om het ontslag van de werknemer goed te keuren. Hier staat tegenover dat de rechter (naast de transitievergoeding en eventuele billijke vergoeding) ter compensatie een extra vergoeding kan toekennen aan de werknemer. Deze bedraagt maximaal 50 procent van de transitievergoeding.

  4. Gelijk werk, gelijke rechten. Payrollwerknemers worden ten aanzien van arbeidsvoorwaarden gelijkgesteld aan werknemers die in dienst zijn bij een werkgever. Payrollwerknemers krijgen bijvoorbeeld recht op een 'adequate' pensioenregeling.

  5. U moet vanaf 1 januari 2020 ieder jaar een voorstel voor een vaste arbeidsomvang doen aan oproepkrachten met een nulurencontract of min-maxcontract. U maakt het voorstel op basis van de gemiddelde gewerkte arbeidsduur van het afgelopen jaar. De oproepkracht mag zelf kiezen wat hij of zij met het voorstel doet. Ook moet u de oproepkracht minimaal vier dagen van tevoren op de hoogte stellen van een oproep. In de cao kan deze termijn kan worden gewijzigd naar één dag.

  6. De WW-premies veranderen. Werkgevers betalen een lage WW-premie voor werknemers met een vast contract én voor jongeren tot 21 jaar die minder dan 12 uur per week werken. Er geldt een hogere WW-premie voor werknemers met een flexibel contract.

  7. Er komt een bedrag van € 48 miljoen vrij voor kleine(re) bedrijven om hun personeel te scholen.

Nu al rekening houden met wetgeving 2020?

Ik hoor u denken, dit gaat toch allemaal pas spelen in 2020, moet ik daar als werkgever nu al over nadenken dan wel op anticiperen? Jazeker! De ketenregeling gaat straks per direct in. Mischien wilt u een eerste of tweede contract voor bepaalde tijd door laten lopen tot in 2020 in plaats van tot eind 2019. Op die manier kunt u nog een tweede of derde contract geven binnen de termijn van 3 jaar. Misschien bent u een ontslagdossier aan het opbouwen voor een medewerker waar u ontevreden over bent en twijfelt u over de gang naar de rechter in 2019, maar heeft u met de cumulatiegrond in 2020 meer kans op succes. Denk ook goed na over de inzet van oproepkrachten. Als u in 2019 oproepkrachten veel laat werken, bent u straks verplicht hen een voorstel voor een vaste arbeidsomvang te doen. Hoe pakt u dat aan? Roept u ze minder op, kiest u liever een andere werknemer voor de werkzaamheden of laat u vaste medewerkers overuren maken? Voor vaste contracten worden de WW-premies voordeliger dan losse contracten, wellicht kunt u voor 2 of 3 oproepkrachten beter een vaste medewerker in dienst nemen. Zo ziet u: uw beslissingen van dit jaar hebben gevolgen voor de situatie in 2020.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over de Wet arbeidsmarkt in balans? Neem dan vrijblijvend contact op met Joanita Bergshoeff.

Joanita Bergshoeff

Salarisadministrateur

Joanita Bergshoeff
Contact opnemen

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Joanita Bergshoeff of bezoek eens onze pagina over salarisadministratie.

Deel dit nieuwsbericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Benut u de werkkostenregeling optimaal?
 Nieuws   21 februari

Benut u de werkkostenregeling optimaal?

Wist u dat u als werkgever gebruik kunt maken van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw personeel? Dit staat vastgelegd in de werkkostenregeling. Deze regeling kan op verschillende manieren worden gebruikt. 

Lezen
 Blog   19 februari

Bedrijfsopvolging deel 3

Vandaag het laatste onderdeel van de blogs van Eveline over bedrijfsopvolging. Deze keer besteedt zij aandacht aan de dienstbetrekkingseis. Wat houdt deze eis precies in en welke gevolgen heeft de eis voor het toepassen van de bedrijfsopvolgingsregeling?

Lezen
 Blog   7 februari

Druk, druk, druk, maar levert dat ook winst op?

Is uw agenda constant volgepland? Ervaart u drukte en heeft u vaak tijd tekort? Vaak worden deze vragen bevestigend beantwoord. De drukte valt te verklaren door de omzetgroei in het Nederlandse MKB. Kees geeft in zijn blog aan waarom drukte niet altijd zorgt voor meer winst.

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

Aanmelden
Contact
Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam