De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   4 maart 2020

Andere bewijsregels bij toepassing btw-nultarief internationale handel

Toepassing btw-nultarief internationale handel

Bron: SRA

Sinds 1 januari 2020 gelden er gewijzigde regels voor de btw als het gaat om grensoverschrijdende transacties binnen de EU. Hierdoor moet het btw-stelsel in de EU-landen beter op elkaar aan gaan sluiten. Onder andere de bewijsregels voor de toepassing van het btw-nultarief zijn veranderd. Vanaf 2020 moet u voor de toepassing van het nultarief, met twee onafhankelijke bewijsstukken, kunnen aantonen dat de goederen zijn vervoerd naar een andere lidstaat.  

Oude situatie voor 1 januari 2020

Voor 1 januari 2020 gold de vrije bewijsleer voor intracommunautaire levering (ICL-leveringen). Dit betekent dat een btw-ondernemer vrij was in de wijze waarop hij de toepassing van het nultarief  kon aantonen. De btw-ondernemer moest kunnen aantonen dat de goederen zijn vervoerd naar een andere EU-lidstaat en dat de goederen in het andere EU-land onderworpen werden aan de heffing voor het verkrijgen van de goederen. Deze twee voorwaarden mochten op een vrije wijze worden aangetoond. Een btw-ondernemer mocht de boeken en bescheiden die als bewijs konden dienen overal vandaan halen, zolang de ICL-levering maar werd aangetoond.

Nieuwe situatie na 1 januari 2020

Sinds 1 januari 2020 geldt het weerlegbare bewijsvermoeden. Dit betekent dat met twee onafhankelijke documenten, een zogenoemd A- en een B-document, moet worden bewezen dat het vervoer van de goederen daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Indien de Belastingdienst informatie heeft die het bewijs van de btw-ondernemer tegenspreekt, dan vervalt het bewijsvermoeden. In die situatie moet een btw-ondernemer opnieuw bewijs aanleveren voor de toepassing van het nultarief. Indien de btw-ondernemer niet met aanvullend bewijs kan komen, mag de btw-ondernemer het nultarief niet toepassen.  

Tip!

U moet uw bewijs goed kunnen onderbouwen met de juiste documenten. Zorg dus dat uw administratie goed op orde is!

Categorie A-bewijsstukken

Deze documenten gaan over de verzending of het vervoer van de ICL.

Voorbeelden zijn:

  • een ondertekende CMR-vrachtbrief;
  • een cognossement;
  • een factuur voor het luchtvrachtvervoer van de goederen; of
  • een factuur van de vervoerder van de goederen.

Categorie B-bewijsstukken

Daarnaast dient u een ander document aan te leveren dat niet tegenstrijdig is met bewijsstuk A. Dit document behoort te zijn vrijgegeven door een onafhankelijke partij en dit mag niet dezelfde persoon/rechtspersoon zijn die bewijsstuk A heeft aangeleverd. 

Voorbeelden zijn:

  • Een verzekeringsovereenkomst voor de verzending of het vervoer van de goederen of bankdocumenten die de betaling van de verzending of het vervoer bevestigen;
  • Officiële documenten uitgereikt door een openbare instantie zoals een notaris, waarin de aankomst van de goederen in de EU-lidstaat wordt bevestigd; of
  • Een ontvangstbewijs van een entrepothouder.

Voorkom boetes en naheffingsaanslagen

Als u als btw-ondernemer goederen levert aan btw-ondernemers in andere EU-lidstaten en u wilt het nultarief toepassen, dan moet u voldoen aan de nieuwe regels rondom grensoverschrijdende transacties binnen de EU. Door te handelen volgens de regels voorkomt u eventuele boetes en/of naheffingsaanslagen.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over de toepassing van het btw-nultarief bij internationale handel? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Advies nodig?

Wilt u advies over de toepassing van het btw-nultarief bij internationale handel? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Subsidie SLIM aanvragen
 Nieuws   2 maart 2020

Nieuwe mkb-scholingssubsidie SLIM aanvragen

Vanaf 2 maart 2020 kunt u subsidie aanvragen voor de nieuwe scholingssubsidie SLIM. Deze subsidieregeling stimuleert leren en ontwikkelen in het MKB. Voor de regeling is €48 miljoen beschikbaar. Als mkb-ondernemer kunt u de subsidie gebruiken voor zaken die bijdragen aan de ontwikkeling van uw medewerkers. 

Lezen
Advieswijzer Ontslagrecht 2020
 Advieswijzer   19 februari 2020

Advieswijzer Ontslagrecht 2020

In deze advieswijzer geven we u een update van wijzigingen op het gebied van het ontslagrecht per 1 januari 2020 als gevolg van de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Hierbij moet u denken aan ontslagregels en transitievergoeding. Ook zal de compensatieregeling worden besproken. 

Lezen
Btw-identificatienummer verplicht op factuur bij internationale handel
 Nieuws   18 februari 2020

Btw-identificatienummer verplicht op factuur bij internationale handel

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor de btw voor internationale handel binnen de EU veranderd. Hierdoor moet het btw-stelsel binnen de EU-landen beter op elkaar aansluiten. Door de nieuwe regels bent u verplicht om bij intracommunautaire leveringen het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur te vermelden.  

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden

Contact

Volg ons

Postbus 463
4200 AL Gorinchem

0183 697 979 info@vnacc.nl
Gorinchem
Van Noordenne Accountants Gorinchem

Kleine Landtong 15
4201 HL Gorinchem

Giessen
Van Noordenne Accountants Giessen

Distributiestraat 25
4283 JN Giessen

Hardinxveld
Van Noordenne Accountants Hardinxveld-Giessendam

Buitendams 91 
3371 BB Hardinxveld-Giessendam