De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   7 februari 2020

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) bij schenken of vererven van vastgoed-bv

Bedrijfsopvolgingsregeling bij schenken of vererven van vastgoed-bv

Bron: SRA

Geldt de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) nu wel of niet bij het schenken of vererven van vastgoed-bv’s? Deze vraag blijft de gemoederen bezighouden. Volgens de Belastingdienst kwalificeert vastgoedexploitatie niet als onderneming. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft onlangs geoordeeld dat de verhuur van vastgoed wél kwalificeert als ondernemingsactiviteit en de bedrijfsopvolgingsregeling kan worden toegepast.

Wat houdt de bedrijfsopvolgingsregeling in?

De BOR is ontstaan om bedrijfsopvolging fiscaal voordelig te laten plaatsvinden. De BOR geldt alleen voor het ondernemingsvermogen. Bij het schenken of vererven van ondernemingsvermogen geldt een vrijstelling van 100% tot €1.102.209. Voor de waarde hoger dan dit bedrag, geldt een vrijstelling van 83%.

Casus Hof Amsterdam

In de casus bij het Hof Amsterdam betreft het een schenking van aandelen in een vastgoed-bv, waarbij een beroep is gedaan op de BOR. Deze vastgoed-bv verhuurt enkele kantoorruimtes en een hotelgebouw. De werkzaamheden worden uitgevoerd vanuit één van de eigen kantoorruimtes. 83,9% van de totale waarde van het vastgoed ziet op het hotelgebouw, het restant van 16,1% op het kantoorgebouw. Het vastgoedbedrijf gebruikt zelf 4,9% van het totaal. De onderneming bezit daarnaast ook nog een aanzienlijk bedrag aan liquide middelen.

In 2018 heeft de rechtbank geoordeeld dat in deze casus geen sprake is van het drijven van een onderneming en de BOR in het geheel niet kon worden toegepast. Het Hof Amsterdam oordeelde echter anders. Volgens het Hof Amsterdam is namelijk wel sprake van een ondernemingsactiviteit gezien de aard en de omvang van de arbeid die wordt uitgevoerd met betrekking tot het vastgoed.

Criteria ondernemingsactiviteit vastgoed

Volgens het Hof Amsterdam is sprake van een intensieve bemoeienis bij de vastgoedexploitatie. Daarnaast oordeelt het Hof Amsterdam dat bij de verhuur van het hotelgebouw sprake is van een hoger rendement dan het normrendement (IPD Nederlandse vastgoedindex). De verhuur van de kantoorruimte valt, gezien de aard en omvang van de arbeid, buiten de onderneming. De kantoorruimte in eigen gebruik kwalificeert wel als ondernemingsvermogen.

Verdeling ondernemingsvermogen

Uiteindelijk werd 88,7% van de waarde het vastgoed en 83,9% van de liquide middelen aangemerkt als ondernemingsvermogen. Bovendien mag een marge van 5% van het ondernemingsvermogen worden meegeteld als vrijgesteld beleggingsvermogen. In deze casus kon belastingplichtige de BOR toepassen voor 92,5% van het vermogen.

Standpunt Belastingdienst

De Belastingdienst neemt het standpunt in dat bij vastgoedverhuur sprake is van een beleggingsactiviteit en de BOR dus niet kan worden toegepast. Het Hof Amsterdam oordeelt dat bij verhuur van vastgoed wel degelijk sprake kan zijn van een onderneming en de BOR dus wel van toepassing kan zijn bij vastgoedexploitatie. Het is dus belangrijk om samen met uw accountant te beoordelen wat de mogelijkheden zijn bij het toepassen van de BOR.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over de bedrijfsopvolgings-regeling? Neem dan vrijblijvend contact op met Robin van de Graaf.

Robin van de Graaf

Fiscaal medewerker

Robin van de Graaf
Contact opnemen

Advies nodig?

Wilt u meer weten over de bedrijfsopvolgingsregeling bij schenken of vererven van een vastgoed-bv? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

Blog salarisadministratie nieuwe stijl
 Blog   5 februari 2020

Het is tijd voor salarisadministratie nieuwe stijl!

Door de digitalisering van onze wereld is het steeds makkelijker om processen automatisch te laten verlopen. Waarom zouden we zelf nog handmatig cijfers invoeren als we dit ook automatisch kunnen regelen door middel van software? In deze blog neemt Joanita u mee in de nieuwe wereld van salarisadministratie. 

Lezen
Drie maanden uitstel voor bewijs vaste contracten
 Nieuws   28 januari 2020

Drie maanden uitstel voor bewijs vaste contracten

Vanaf 1 januari 2020 wordt de WW-premie berekend op basis van het soort arbeidscontract. ls u de lage WW-premie wilt toepassen, dan moet u schriftelijk bewijs van het vaste arbeidscontract in uw administratie hebben. In dit nieuwsbericht leggen wij u de nieuwe voorwaarden uit. 

Lezen
Advieswijzer Verlofregelingen 2020
 Advieswijzer   27 januari 2020

Advieswijzer Verlofregelingen 2020

Het kabinet heeft aangegeven om de mogelijkheden voor verlof van werknemers uit te breiden. Denk aan het kraamverlof, geboorteverlof, adoptieverlof, zorgverlof en het ouderschapsverlof. Voor al deze verlofvormen gelden aparte regels en voorwaarden. In onze Advieswijzer Verlofregelingen 2020 lichten wij een aantal vormen nader toe. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden