De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   11 augustus 2020

Fiscale hittegolf: airco voor de thuiswerkende ondernemer?

Bron: SRA

Nederland zit midden in de eerste hittegolf. Maar biedt dit ook fiscale mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een airco in de werkkamer van de ondernemer thuis?

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer thuis van een zzp’er is meestal niet aftrekbaar. Hiervoor is namelijk vereist dat de werkkamer zelfstandig is, dus een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair, zodat deze ook aan een willekeurige derde verhuurd zou kunnen worden. Bovendien is vereist dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkkamer verdiend wordt.

Let op! Omdat maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

Inrichting ook niet

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een airco, al dan niet mobiel, behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. U kunt dus niet op de airco afschrijven.

Wel KIA!

Bij aanschaf van een airco heeft u in beginsel wel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. U moet dan natuurlijk wel voldoen aan de standaardeisen voor de KIA. Belangrijk is bijvoorbeeld dat u in het jaar voor meer dan € 2.300 aan investeringen pleegt.

Let op! De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Btw aftrekbaar

Ook de btw op de aanschaf van uw airco in de werkruimte is gewoon aftrekbaar als u zelf ook belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf al een stuk goedkoper! Daarnaast is ook de btw op het energieverbruik en het onderhoud aftrekbaar.

Tip! U kunt via een simpel tellertje het energieverbruik van uw airco eenvoudig bijhouden. Dit voorkomt discussie met de fiscus.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen over BTW? Neem dan vrijblijvend contact op met Eveline van der Wel.

Eveline van der Wel

Fiscalist

Eveline van der Wel
Contact opnemen

Advies nodig?

Heeft u vragen of advies nodig over BTW? Neem dan contact op met Eveline van der Wel. Zij helpt u graag!

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

 Nieuws   28 juli 2020

Mogelijkheden bij einde bijzonder uitstel belasting

De Belastingdienst heeft een geactualiseerde brief opgesteld voor ondernemers en de fiscaal dienstverlener en intermediair met nadere informatie over de mogelijkheden als het bijzonder uitstel van 3 maanden van betaling van Belasting vanwege de coronacrisis afloopt. Hierover heeft de Belastingdienst SRA geïnformeerd.

Lezen
 Nieuws   28 juli 2020

Subsidiemogelijkheden voor opleidingen

Al enige tijd kunt u als werkgever een beroep doen op de subsidieregeling Praktijkleren voor het begeleiden van werknemers en leerlingen naar (nieuw) werk. Daarnaast bestaat er voor het MKB de SLIM-subsidie en is de subsidieregeling 'NL leert door' vanaf augustus beschikbaar. Dit wordt vanaf 2022 nog aangevuld met een Stap-budget van 1000 euro. 

Lezen
 Nieuws   20 juli 2020

Wat als een werkgever te veel loon uitbetaald bij ziekte?

Stel dat een werkgever er achteraf achter komt dat hij te veel loon heeft uitbetaald? Heeft hij dan de mogelijkheid dit te corrigeren? Deze vraag stond eerder centraal in een procedure bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Volgens de rechter mag dit niet. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden