De wereld van Accountancy staat nooit stil. We delen graag de ontwikkelingen in ons werkveld en onze visie hierop met u. Interessante blogs en belangrijke tips voor uw bedrijf vindt u op deze pagina.

Nieuws

 Nieuws   1 augustus 2019

Wanneer is de afkoopsom van een leaseauto aftrekbaar?

Wanneer is de afkoopsom van een leaseauto aftrekbaar?

Bron: SRA

Als medewerkers een auto van de zaak hebben en van baan wisselen, dan moet vaak het leasecontract van de auto worden afgekocht. Onder bepaalde voorwaarden is de afkoopsom aftrekbaar van de bijtelling die de medewerker krijgt vanwege het privégebruik.

Afkoop leasecontract

Het leasecontract moet worden afgekocht, omdat de leasemaatschappij inkomsten gaat mislopen. De afkoopsom wordt bepaald aan de hand van de resterende looptijd van het contract en de omvang  van de gemiste inkomsten.

Relatie met privégebruik

De afkoopsom is aftrekbaar als kan worden aangetoond dat deze betaald moet worden vanwege het privégebruik van de auto. Een voorwaarde is dat dit schriftelijk wordt vastgelegd bij het verstrekken van een auto van de zaak.

Betalen aan de werkgever

Een andere voorwaarde is dat de afkoopsom rechtstreeks wordt betaald aan de werkgever en dus niet aan de leasemaatschappij. Ook dit dient u schriftelijk vast te leggen.

Wat is het gevolg?

Wanneer u voldoet aan de bovenstaande voorwaarden, dan kunt u de verschuldigde afkoopsom aftrekken van de bijtelling in het betreffende jaar.

Tip!

De bijtelling kan door de aftrek van de afkoopsom niet negatief worden.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen over de afkoopsom van een leaseauto? Neem dan vrijblijvend contact op met Nicola Kraaijeveld.

Nicola Kraaijeveld

HR Adviseur

Nicola Kraaijeveld
Contact opnemen

Wilt u meer weten over de afkoopsom van een leaseauto?

Neem contact met ons op! Eén van onze adviseurs vertelt u hier graag meer over.

Deel dit bericht:

Wellicht vind je dit ook interessant

De SRA heeft een podcast opgenomen over wat er allemaal komt kijken bij een bedrijfsoverdracht.
 Nieuws   8 mei 2019

Podcast bedrijfsoverdracht: wees er op tijd bij!

Als ondernemer krijgt u er op een zeker moment mee te maken: bedrijfsoverdracht. Dit is een complexe zaak, waar veel bij komt kijken. Daarom is het goed om een bedrijfsoverdracht op tijd voor te bereiden. De SRA heeft een podcast opgenomen over bedrijfsoverdracht. 

Lezen
 Blog   6 mei 2019

Uitvoering van het UBO-register

Recentelijk is het implementatiewetsvoorstel voor het UBO-register ingediend bij de Tweede Kamer. In deze blog vertelt Eveline u meer over de manier waarop dit register tot stand is gekomen, wat het doel van dit register is en welke gevolgen het heeft voor het bedrijfsleven.  

Lezen
Slapende dienstverbanden
 Nieuws   17 april 2019

Slapende dienstverbanden beëindigen?

Er zijn in Nederland naar schatting duizenden werknemers met een ‘slapend dienstverband’. Deze werknemers voeren door ziekte al jaren geen werkzaamheden meer uit, maar ze staan nog wel op de loonlijst. Bij de beëindiging van zo'n dienstverband moet de werkgever een transitievergoeding betalen. 

Lezen

Up-to-date blijven?

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws in uw inbox.

aanmelden